Felajz, lepörget, de a levegőben tart - Bemutatkozik a SoNaR zenekar - BackstageBass

Írta: borso.

Felajz, lepörget, de a levegőben tart - Bemutatkozik a SoNaR zenekar

2012.07.05. 11:35

ssonar1_.jpg

Bemutatkozik a Soundkitchen Istálló újabb tagja


A SoNaR zenekar 2004 óta létezik. Filmzeneszerű, “instrumentális progresszív pop“ muzsikájuk masszív, lüktető. Egyszerre lazulós és feszült. Instrumentális hangfolyam, melyben egyaránt fontos szereplők a digitális zajok, a hangszerek határait feszegető örök kísérletezőkedv, a vizualitás élménye, és a mindezeket katarzisként feloldó pop. Zenéjük több stílusból táplálkozik. Hatással volt rájuk mind a kísérleti elektronika, mind a dallamos space rock, de a hiphop és a dub is egyaránt formálta zenéjüket. Folyamatos keresés és absztrakt megoldások, ingázás a downtempo és a feszült karcos rockzene között. Erőteljes lüktetés, feszes ritmusok, szállós gitártémák, szépen megkomponált zörejek jellemzik. Sajátos, kompromisszumok nélküli zenéjüket az egész estés audovizuális koncertélmény teszi felejthetetlenné.

A kísérletezőkedv a zenekar arculatában, kreatív ötleteiben is megjelenik. Az elsők között adtak Magyarországon élő online koncertet saját stúdiójukból, ennek köszönhetően a zenekar élő fellépése a világ távolabbi pontjaira is eljuthatott: Gerilla módszerrel terjesztették második kislemezüket (Deltroid). A nemzetközi vásárlásmentes napon nagyáruházak polcaira csempészték őket, az akciót az alábbi videón meg is örökítették: 2 kislemez után készült el a zenekar első nagylemeze (Celluloid). A lemez egyik legszürreálisabb száma ihlette Badits Ákost, aki a dalra szuggesztív, ám széles körben vitatott animációs videót készített:

2012-re a zenekar sajátos hangzásvilága még markánsabbá, letisztultabbá, egyedibbé vált. Elkészült második nagylemezük 'On Air' címmel, mely az addigi lebegést megtartva dinamikus, komplex dalokat tartalmaz. Zenei arculatát az agyat érő folyamatos ingerek jellemzik, a zene felpörög, majd lenyugszik állandó hatást gyakorolva az érzékekre. Az első lemezhez képest, mely zeneileg összekötött számok folyamából állt, itt már önálló dalokat hallunk, melyek önmagukban is egy-egy történetet, érzést mesélnek el néhol lassan és komolyan, néhol tele élettel, energiával, légiességgel.  A történetek mégsem válnak el egymástól, a figyelmet folyamatosan fenntartva teljesednek ki, válnak egy nagyszerű és izgalmas egységgé. Számos bel- és külföldi koncert vitte előre a zenekar ismertségét, és lehetőséget adott olyan kiváló zenészekkel való együttműködésre, mint Lantos Zoltán hegedű- vagy Kárpáti Dodi (Quimby) trombitaművész. Ezek után érett valódi koncertzenekarrá a 4 tagú formáció. A koncertélményt a számokhoz szorosan illeszkedő kivetített mozgóképek, animációk teszik teljessé. 


sonarmusic.hu

Facebook

www.soundkitchen.hu



Könyvek

Kurt Vonnegut
Lázár Ervin
Boris és Arkagyij Szturgackij
Popper Péter
Bohumil Hrabal



Filmek


 
Ádám almái

 

Vaskabátok

 

 

Ötödik pecsét

 

 

Number 9 filmek

 



Kocsma, klub, étterem

Keleti Blokk Művészeti Egyesület 



Zene


dEUS

 

Radiohead

 

 

Flying Lotus

 

 

Battles

 



PVO...



Üzenet a zenekartól:

Saját szervezésű fesztivál lesz augusztusban, amin játszik többek közt a Sonar is.

Börzsönystock Fesztivál (Kemence Ifjúsági Tábor)
2012. augusztus 17-20.


A Sonar következő koncertjei, ahol szívesen lát a banda minket:


Július 6. Tiszatarján - Föld!Föld fest
Július 27. Cökxpon - Budapest
Augusztus 16-20. Börzsönystock fest
Szeptember 27. Mappa Klub



És most 3 videó:


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://backstagebass.blog.hu/api/trackback/id/tr354630326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása