Válogatás húsz év hiphop beatjeiből - BackstageBass

Írta: borso.

Válogatás húsz év hiphop beatjeiből

2013.10.29. 14:04

madlib-10.15.2013.jpg


MADLIB DJ Set (USA)

 

2013. október 29. (kedd)

Trafó

 


Madlib a Stones Throw Records emblematikus művésze, olyan producer, akinek a lemezei mellett nem üres frázis a meghatározó jelző. A kétezres évek első felében az MF Doommal közös Madvillainy, illetve a J Dillával közös Champion Sound hamar a hiphop klasszikusaivá váltak, de igazság szerint Madlib diszkográfiájából nem egyszerű összeválogatni a kiemelkedő pillanatokat.




Karrierje első nagy dobása például a Lootpack 1999-ben megjelent debütáló és máig egyetlen nagylemeze, a Soundpieces: Da Antidote, amelyen a csapat hivatalos tagjai (Madlib, Wildchild és DJ Romes) mellett olyan nevek is reppeltek, mint Defari, Declaime vagy az Alkaholiks. A kaliforniai színtér kultikus albuma után bár többször is dolgozott Wildchildékkal, de a folytatásban Madlib inkább a saját dolgaira fordított figyelmet.

Már a Lootpack számaiban is feltűnt héliumhangú, befüvezett, begombázott alteregója, Quasimoto külön albumot kapott, és az Unseen végül a valaha készült egyik legjobb hiphopalbumok közé verekedte be magát. A kis lény aztán végigkísérte Madlib karrierjét, ilyen-olyan közreműködésekben, obskúrus kislemezekben rendre felcsendült a jellegzetes rap, 2005-ben pedig The Further Adventures of Lord Quas címmel az Unseen folytatása is megérkezett.



Quasimoto története idén is folytatódott, nemrég jelent meg a Yessir Whatever, ami inkább gyűjteményes válogatás az elmúlt évek terméséből, de a rajongóknak így is kötelező darab, főleg, hogy a borító úgy van megoldva, hogy egy matrica lehajtásával Quasimoto agyát is közelről nézhetjük.



Bár tényleg Quasimoto Madlib legismertebb projektje, a különböző néven kiadott produceri munkáit naphosszat tudnánk sorolni. Egyszemélyes jazz-zenekarával a Yesterdays New Quintettel jelentkezett például saját, és Stevie Wonder előtt tisztelgő nagylemezzel, de a zenekar fiktív tagjai is megkapták a saját EP-jüket. Aztán ott van például a Shades Of Blue album, amelyet Madlib a Blue Note katalógusából mintázott össze, ha már úgyis sok zenéje a jazz nagyságai előtt hajt fejet.





Az idei Quasimoto-megjelenés mellett a legfrissebb Madlib-zenék a Rock Conducta alteregóhoz kötődnek, amellyel a korábbi Beat Conducta néven gondozott sorozatot folytatja, csak ezúttal rockzenéket szabdal széjjel, hogy aztán füstös ütemekként szülessenek újjá.

Madlib tehát tud majd miből válogatni budapesti fellépése során, a fentiek mellett egy csomó meg nem nevezett temérdek kiadványából is válogathat, és minden bizonnyal rengeteg kiadatlan zene is van nála, mert az köztudott: Madlib kedvenc helye a stúdió.

Madlib fellépése előtt az S*10 szervezésében a kiadó kedvenc producerei váltják egymást félóránként, így például a hazai ütemgyárosok ősapja Fakt aka Faktor, a Stay Blunted, DJ Slow, és a Mekvárt liget rémei, Vanis és Crain.


 

 

Event

 

www.facebook.com/madlib

www.facebook.com/officialtrafo

 

S*10

tr.jpg

 


Ha szeretnél folyamatosan értesülni kedvenceid kedvenceiről, kövess minket a Facebookon is: Backstage Bass Facebook oldal

Szólj hozzá!

Címkék: zene ajánló trafó madlib

A bejegyzés trackback címe:

https://backstagebass.blog.hu/api/trackback/id/tr795604122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása