A világ első elektronikus hangszere a Trafóban - BackstageBass

Írta: borso.

A világ első elektronikus hangszere a Trafóban

2013.09.21. 17:11

electrify2_b1_nezokep_03.jpg

TRAFÓ ELECTRIFY SERIES VOL. II.

 

2013. szeptember 21. (szombat)

 

Event


Az ELECTRIFY a Trafó hiánypótló kortárs elektronikus zenei sorozata, sokszínű és haladó szellemű programmal, aktuális és feltörekvő nemzetközi és hazai művészekkel, izgalmas felfedezésekkel és koncertszerű zenehallgatási élménnyel. A lassan minifesztivállá fejlődő széria második felvonásán fellép az úttörő finn producer legenda Vladislav Delay, az álomzenével babonázó brit Forest Swords, a fiatal káoszpop zeneszerző tehetség Micachu és a vokalista Tirzah duója, valamint ritkaságnak számító exkluzív koncertbemutatót ad az amerikai Pamelia Kurstin, aki a világ első elektronikus hangszerén, a kultikus tereminen játszik.


VLADISLAV DELAY


Sasu Ripatti a sokszínűség mintaképe, a finn elektronikus zenei producer a house-tól és a technótól az ambienten át az absztrakt jazzig nyúló projektjeit és azok jelzőit felsorolni is nehéz. Szinte minden stílust megjárt különböző művésznevek alatt, úgymint Luomo, Sistol, Uusitalo és Conoco, a jazzes-elektronikus absztrakciókkal a Vladislav Delay Quartetben játszott, a ritmusokat pedig a technóklasszikus Moritz von Oswald triójában is bűvölte - mégis mindezek közül az egyik legismertebb, ugyanakkor legszemélyesebb a kötetlenül kísérletező Vladislav Delay. Ripatti nagy híve a szofisztikált zenei textúráknak, mindig valami új hangzás foglalkoztatja, amibe saját egyéniségét építi bele. A '90-es évek vége óta alkotó és ikonikus státuszt kivívó úttörő művész legutóbbi albuma alig egy éve jelent meg Kuopo címmel, de visszatérő budapesti fellépésén már új anyagokat hallhatunk tőle.



FOREST SWORDS

 

Matthew Barnes hipnotikus projektje 2010-ben kiadott EP-je óta babonázza a zenekritikusokat és a közönséget egyaránt. Forest Swords zenei univerzuma és minimál esztétikája hazája szikár erdejeinek, kietlen tájainak, városi visszhangjainak ködös atmoszféráját tükrözi vissza olyan bensőséges őszinteséggel, mely elsőre magába szívja a hallgatót. Sokszor vonnak párhuzamot Mount Kimbie, James Blake, vagy How To Dress Well zenéinek hangulatával – és remixei között megtaláljuk a These New Puritans, Gold Panda és Burial/Four Tet számait is, mégis összehasonlíthatatlanul sajátos és sokszínű az a melankolikus érzelemkavalkád, amelyet Forest Swords közvetít saját álmodozó világában. A civilben grafikusként dolgozó brit producer augusztusban tér vissza a várva várt új albumával, mely a lassabb ritmusok és sötétebb hangulatok szakértőjének számító Tri Angle kiadónál jelenik meg Engravings címmel.



TIRZAH & MICACHU


Mica Levi, azaz Micachu egyszerre klasszikus képzettségű zeneszerző, experimentális zenész és énekesnő, a bájos káoszpop csodagyereke, és elképesztően sokszínű zenei vénával megáldott tehetsége. Gitározik, hegedül, maga által épített hangszereken játszik, klasszikus kortárs zenét komponál a Londoni Filharmonikusok felkérésére, grime MC kollektívákkal rappel, zenekara a Micachu and the Shapes pedig állandó vendége a jelentősebb fesztiváloknak és meghatározó magazinok zenerovatainak. Olyanoknak készített remixeket, mint The xx, Metronomy, Roots Manuva, vagy Jamie Lidell. Debütáló lemezén a kísérleti elektronikus zene nagymesterével Matthew Herberttel dolgozott, zenekarával pedig Never címen adott ki albumot. Hozzánk egy játékosan szertelen, exkluzív szettel és az első kislemezét nemrég megjelentető titokzatos közreműködővel, Tirzah-val érkezik.



PAMELIA KURSTIN

A legrégebbi elektronikus hangszerként ismert teremin legalább annyira misztikus, mint amennyire lenyűgöző. A látványos kézmozdulatokkal, fizikai érintés nélkül képzett éteri hangokat viszont nagyon kevesen tudják tökéletesen elővarázsolni. Az amerikai Pamelia Kurstin egyike a világ elismert teremin művészeinek, az előadásában megszólaló dallamok szinte transzcendentális élményt nyújtanak.


szöveg forrása

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni kedvenceid kedvenceiről, kövess minket a Facebookon is: Backstage Bass Facebook oldal

Szólj hozzá!

Címkék: trafó electrify

A bejegyzés trackback címe:

https://backstagebass.blog.hu/api/trackback/id/tr125526482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása