Minimalizmus, lantművészet és egy fajsúlyos sztori - az Occam kedvencei - BackstageBass

Írta: borso.

Minimalizmus, lantművészet és egy fajsúlyos sztori - az Occam kedvencei

2012.04.02. 09:07


Különleges atmoszférát teremtő elektronika az Occamtól vagyis Lázár Tibortól és közreműködő zenészeitől. 2011- ben a My Rorschach című album, most pedig Lázár Tibi kedvencei.

www.facebook.com/occammusic
 


AZ OCCAM AKTUÁLIS KEDVENCEI



Könyvek

Magyar írókat ajánlanék először: Bartis Attila 'A Nyugalom' című regényét. Szerintem a XXI. századi magyar irodalom egyik csúcspontja. Jó, tudom, még alig több, mint 11 év telt el, de ez máris bizonyos. Ez a regény nem fog hidegen hagyni.

Másodjára pedig Darvasi Lászlót. 'A könnymutatványosok legendája' című regényéhez illő jelzőket elpazaroltam a zenei bekezdésben, és nem is méltó egy ilyen szöveget a szerény kis szókincsemmel illetni, úgyhogy csak annyit mondanék: irigylem azokat, akik még ezután fogják olvasni. Legutóbbi nagyregénye a 'Virágzabálók' pedig máris irodalomtörténet. 

Külföldről Raymond Carvert ajánlanám. Mister minimalizmus. Egyszerű, könyörtelen. Nem érted az eszközkészletét, mert nincs neki. Az érzelmekkel gyilkol. Leginkább a giccses írókat öli...



Filmek

Egy könnyű és egy fajsúlyos látnivalót mondanék, mert nem sok filmet nézek mostanában.

Előbbi Woody Allen 'Éjfél Párizsban' című filmje. Nagyon szórakoztatóak a karakterek. Owen Wilson, ahogy eljátssza Woody Allent, aztán felbukkannak a korabeli Párizs (és egyben a század) legnagyobb művészei. Nagyon szórakoztató.

A fajsúlyos film pedig 'A mások élete'. A történet jól példázza, hogy milyen ereje tud lenni a művészetnek. Nagyon fájdalmas film, de ha olyan kedvetek van (éppen fogékonyak vagytok a "szomorúdeszépre"), akkor nézzétek meg!  



Kocsma, klub, étterem

A Széll Kálmán téri Nemdebárba érdemes ellátogatni. Érveket nem sorolnék, maximum egyet: nagyon hangulatos...

Étterem? A Kiskakukk étterem a Pozsonyi úton bizonyítja, hogy nem csak a milliomosoknak jár egy-egy isteni falat



Zene

Ha lemezt kellene ajánlanom a közelmúltból, akkor az Stephen Bodzin és Marc Romboy közös lemeze a 'Luna' lenne. A két minimál mester nagyot alkotott: letisztult, hipnotikus, hibátlan...

 

Ha egy előadót kell ajánlanom, akkor az Anouar Brahem. A tunéziai lantművész a legnagyobb élő kedvencem. Óriási lélek. Végtelenül finom játék, elképesztő magasságok és mélységek, csodálatos zene.

 

Ha pedig egy zenei "eszmét" kell a figyelem középpontjába állítani, akkor Szvjatoszlav Richter kerül oda. A valaha élt legnagyobb zenész. Nem is zenész, alkímista: bármihez ért az arannyá változott. Koncentráltsága, éleslátása, a feszültség, amit játékával megteremtett, példátlan... Ha nem ismeri valaki a klasszikus zenét, vagy zongoristákat, akkor kezdje itt, a csúcson!



A következő koncertre vár az OCCAM:

Április 9. Instant

 

Lázár Tibi ezt a videót ajánlja:

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: occam

A bejegyzés trackback címe:

https://backstagebass.blog.hu/api/trackback/id/tr374355019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása