Élőzenére nehezebb négerkedni - BackstageBass

Írta: részeg kutya

Élőzenére nehezebb négerkedni

2012.09.28. 11:42

Mindig röhejes volt a magyar rap-rajongók erőltetett négerkedése, ahogy oldalra fordított baseball sapkákban passzolgatják a spanglit a koncerteken, miközben egymásra nézve próbálnak az előadóval együtt rappelni egy-egy divatosabb szövegrészletet. Főleg annak fényében gáz ez, hogy itthon csak néhány ember képes kellően eredeti, vicces, elmés, friss és teljes szövegvilággal előállni ezen a területen. Pl. Saiid, Újonc, Bobakrome és Bobafett.

Ezért is szar, hogy még egy júliusi bulin a Parkban (600 a sportfröccs...) a közönség sokkot kapott, amikor az Akkezdet Phiai koncertjén a dj szettről élőzenére váltottak a színpadon. A 15 és 22 közötti tömeg nem tudod mit kezdeni azzal, hogy nem a lemezen megszokott módon tálalják a számokat, hogy kevesebb a szkreccs, hogy valódi dob szól, blabla. Pedig a zenei polihisztor Sabák Péter Amoebája játszott, nem valami jöttment session szarakodás volt.

A matricás siltes srácok és csajok a koncert elején kapálóztak a levegőben, próbálták Saiidékkal együtt mondani, amit kell, a későn érkezők besprinteltek előre, meg minden ilyen, ami szokott lenni. Aztán jöttek az élő hangszerek, és a hullámzás megállt. Csak álltak ott a spanglifüstben gyéren bólogatva, hogy most akkor ez mi. A szöveget tudták, mondogatták azért, de a zene kizökkentette őket. Pedig jó volt.

Társaságunk egyik tagja ugyan egyetértett abban, hogy ez gáz, viszont rávilágított, hogy a 16 éves srácok akár mondhatják azt is, hogy nem ezért fizettek, nekik az kell, ami a lemezen van, ami a telefon hangszórójából szól, amikor a pingpong asztalon szotyiznak.


Így választani kell, hogy azoknak csinálja az ember csak dj-vel, akik a koncerten elől vannak eufóriában, vagy esetleg hangszerekkel is a kicsit öregebbeknek, akik hallottak már olyat, mint Primus, Björk vagy Meshuggah, és érzik, hogy mennyit dob az egészen az élőzene, de inkább hátul részegednek le a pultnál.

A hazai rap/hiphop amúgy is küzd azzal, hogy a koncerteken szinte kizárólag a tinédzserek és a majdnem tinédzserek mennek előre csapatni, a 25 felettieknek már eszük ágában sincs ugrabugrálni, beleizzadni a kosarasmezbe. Persze máshol is alap, hogy nem bohóckodunk a tinikkel, de egy nívós grind koncerten szívesen rúgatja össze a sípcsontját egy harmincas is, és a magyarosok is szívesen lökdösik ki egymás kezéből a vicét a sálas bulikon.

Szólj hozzá!

Címkék: zene akkezdet phiai

A bejegyzés trackback címe:

https://backstagebass.blog.hu/api/trackback/id/tr994659927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása